Destinații directe din Sibiu către Londra (Luton), Dortmund, Nürnberg, Memmingen, Karlsruhe, München și Viena. Conexiuni către destinații din întreaga lume via München și Viena. Descoperă New York, Toronto, Beijing, Dubai, Nisa, Bilbao, Napoli și multe alte destinații cu doar o singură conexiune! ***

Repere istorice

2022

Aeroportul Internațional Sibiu, alături de aeroporturi din Europa, a semnat în data de 4 februarie 2022 la Bruxelles „Declarația de la Toulouse”, întărind angajamentul industriei aviatice pentru un viitor durabil prin reducerea la zero a emisiilor de carbon.

În 17 februarie 2022, Aeroportul Internațional Sibiu, împreună cu Consiliul Județean Sibiu și în parteneriat cu Lagardère Travel Retail, a inaugurat salonul Business Lounge din incinta aeroportului din Sibiu.

În sezonul de vară 2022, respectiv din iunie 2022, au fost operate pentru prima dată zboruri directe de la Sibiu spre destinația de vacanță Skiathos – Grecia. 

În luna mai 2022, compania aeriană Ryanair a început operarea de zboruri directe de la Aeroportul Internațional Sibiu spre Viena, Austria.

În luna iunie 2022, Aeroportul Internațional Sibiu a semnat contractul de finanțare și contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de transport a Aeroportului Internațional Sibiu prin construirea/extinderea terminalului, în vederea asigurării unui trafic aerian extins, în condiții de maximă siguranță și a unui grad de securitate adecvat, în acord cu reglementările europene și naționale în domeniul transportului aerian. Mai multe detalii aici.

În data de 25 iulie 2022, a fost reactivat proiectul Reader on Board  | Cititor la Bord, derulat în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, care face posibil accesul la lectură într-un spațiu neconvențional și oferă pasagerilor Aeroportului Internațional Sibiu o alternativă de petrecerere a timpului de așteptare în aeroport. Proiectul Reader on Board | Cititor la bord a fost inaugurat în data de 25 iulie 2018.

În data de 14 octombrie 2022, Aeroportul Internațional Sibiu a sărbătorit pasagerul cu numărul 500.000 înregistrat la Aeroportul Internațional Sibiu în anul 2022. Este pentru prima dată de la debutul pandemiei COVID-19 când se depășește pragul de 500.000 de pasageri în trafic la aeroportul din Sibiu și a patra oară în istoria aeroportului când se înregistrează 500.000 de pasageri care au utilizat serviciile aeroportului pe parcursul unui an. În decembrie 2017 a fost sărbătorit pentru prima dată pasagerul cu numărul 500.000 procesat într-un an caledaristic la Aeroportul Internațional Sibiu.

În data de 9 decembrie 2022 a fost emisă autorizația de construire pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Astfel, proiectul de modernizare a infrastructurii Aeroportului Internațional Sibiu a atins o nouă etapă de progres, extrem de importantă, intrând în linie dreaptă.

În data de 20 decembrie 2022, Wizz Air a sărbătorit 2 milioane de pasageri transportați de la Aeroportul Internațional Sibiu, de la lansarea operațiunilor sale la Sibiu în anul 2014. 

2021

În anul 2021, marcat în continuare de provocările generate de apariția pandemiei de COVID-19, traficul aerian la Aeroportul Internațional Sibiu a înregistrat o redresare parțială, datorată și diversificării oportunităților de călătorie disponibile de la Sibiu, rutele nou lansate în anul 2021 susținând dezvoltarea traficului de pasageri.

Astfel, în 2021 numărul total de pasageri înregistrați în trafic la Aeroportul Internațional Sibiu a fost de 284.365 pasageri, din care 277.629 pasageri îmbarcați – debarcați pe cursele de transport aerian comercial, cu o creștere de 24,81%, față de anul 2020. În ceea ce privește numărul total de mișcări de aeronave în anul 2021 a fost de 4.796, din care 3.432 mișcări curse comerciale, înregistrându-se un număr semnificativ în creștere al acestora, respectiv de 39,66%.

În acest an, la Aeroportul Internațional Sibiu și-a lansat operațiunile un nou operator aerian low-cost – Ryanair, operarea primelor sale zboruri de la Sibiu începând cu luna iunie 2021. Pe parcursul anului 2021, Ryanair a lansat curse directe spre opt noi destinații: Veneția Treviso, Corfu, Bologna, Billund, Milano Malpensa, Bruxelles Charleroi, Dublin și Liverpool.

În data de 16 martie 2021, Aeroportul Internaţional Sibiu a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Echipamente necesare pentru creşterea nivelului de siguranţă al pasagerilor pe Aeroportul Internaţional Sibiu – activităţi non economice”,  în calitate de beneficiar al proiectul vizând finanţarea nerambursabilă alocată în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient”, Obiectiv Specific 2.3. „Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor”.

În aprilie 2021, de la Aeroportul Internațional Sibiu au fost operate pentru prima dată curse charter către Sharm El-Sheikh, Egipt.

În iulie 2021, Aeroportul Internațional Sibiu a devenit primul centru pilot din România în depistarea infecţieei cu SARS-CoV-2 de către echipajele canine. Echipajul canin special antrenat pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2 din cadrul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu a fost activat în data de 17 iulie 2021 și angrenat pentru un interval determinat de timp în formalitățile de debarcare a pasagerilor la Aeroportul Internațional Sibiu în cadrul proiectului pilot de detectare a potențialelor persoane infectate care sosesc în România pe cale aeriană.

În anul 2021, prin proiectul „Echipamente necesare pentru creșterea nivelului de securitate și siguranţă al pasagerilor pe Aeroportul Internaţional Sibiu – activităţi non-economice”, cofinanțat 2% din bugetul Consiliului Județean Sibiu, 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională și 13% din bugetul național, în valoare totală de 37.460.285 lei, au fost achiziționate echipamente ultra-performante care contribuie la creșterea siguranței și securității pasagerilor, creșterea calității serviciilor prestate, precum și la reducerea amprentei de carbon în ceea ce privește activitatea aeroportului.

La finalul anului 2021 a fost depusă cererea de finanțare pentru proiectul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice” – Faza I, având ca obiect extinderea terminalului de pasageri și reconfigurarea drumurilor de acces, în valoare totală de 248.605.662,18 lei inclusiv TVA. Concomitent depuneriii cererii de finanțare a fost lansată procedura de achiziție pentru proiectul tehnic și lucrările de execuție pentru acest obiectiv.  

2020

Pe fondul pandemiei COVID-19, Aeroportul Internațional Sibiu, alături de întreaga aviație, a suferit o reducere a traficului și a activității extrem de pronunțată. Efectele negative ale pandemiei COVID-19 se reflectă în cifrele înregistrate de Aeroportul Internațional Sibiu în anul 2020. 

Astfel, în anul 2020 numărul total de pasageri în trafic a fost de 227.838 pasageri, din care 226.154 pasageri îmbarcați – debarcați pe cursele de transport aerian comercial, cu o scădere de -69,37%, față de anul 2019, când a fost înregistrat un număr total de 743.872 pasageri.

În ceea ce privește numărul total de mișcări de aeronave în anul 2020 a fost de 3.434 din care 2.624 mișcări curse comerciale, înregistrându-se un număr semnificativ redus al acestora, respectiv -59,67%, față de 8.514 total mișcări în anul 2019.

Pentru a atenua efectele negative asupra traficului aeroportului sibian, în 2020 a fost dezvoltată Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității companiilor aeriene în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, autorizată de Comisia Europeană, accesibilă tuturor operatorilor aerieni interesați, aceasta reprezentând un mecanism de susținere a reluării operațiunilor aeriene la Aeroportul Internațional Sibiu. Mai multe detalii privind schema de ajutor de stat sunt disponibile aici.

2019

Anul 2019 a fost un an cu ecouri pozitive la nivel internațional pentru Aeroportul Internațional Sibiu. În perioada mai-iunie 2019, Aeroportul Internațional Sibiu a deținut un rol cheie în regiune, în calitatea sa de principală poartă de intrare a oficialilor europeni și a participanților la Summitul informal al șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, desfășurat în 9 mai 2019 la Sibiu, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, precum și de gazdă a Ceremoniei oficiale de plecare a Sanctității Sale Papa Francisc, din data de 2 iunie 2019.

Începând cu data de 17 iunie 2019, se operează zboruri directe pe ruta Sibiu – Karlsruhe/Baden-Baden, Germania, zboruri operate de compania aeriană Wizz Air.

În anul 2019 s-a depășit pentru prima dată pragul de 300.000 de pasageri care au tranzitat aeroportul din Sibiu în primul semestru al unui an calendaristic.

În data de 25 iulie 2019, se împlinește un an de la deschiderea și implementarea serviciului nou de bibliotecă publică în spații neconvenționale Reader on Board | Cititor la Bord, program realizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în colaborare cu Aeroportul Internațional Sibiu.

În luna octombrie 2019, Aeroportul Internațional Sibiu a fost gazda celei de-a 27-a ediții a Conferinței Anuale și Adunării Generale a Asociației Aeroporturilor din România, desfășurată la Sibiu în perioada 24-25 octombrie 2019, organizată de Asociația Aeroporturilor din România în colaborare cu aeroportul din Sibiu.

În sezonul de iarnă 2019-2020 au fost operate pentru prima dată zboruri către o destinație de vacanță disponibilă de la Sibiu în perioada programului de iarnă, cu zbor direct Sibiu-Hurghada, Egipt. Zborurile charter spre destinația Hurghada au fost operate în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, urmând a fi reluate și în sezonul de vară 2020.

În anul 2019 se depășește pentru prima dată pragul de 725.000 de pasageri înregistrați în trafic într-un an calendaristic pe cursele de transport aerian comercial la Aeroportul Internațional Sibiu.

2018

În aprilie 2018, se operează primul zbor direct pe ruta Sibiu – Bruxelles Charleroi, operat de compania aeriană Wizz Air.

În mai 2018, Wizz Air anunță lansarea rutei Sibiu – Tel Aviv de la Aeroportul Internațional Sibiu, începând cu data de 14 iulie 2018.

Tot în luna mai 2018, TAROM – Compania Națională de Trasporturi Aeriene Române, cel mai longeviv partener al Aeroportului Internațional Sibiu, anunță lansarea rutei Sibiu – Stuttgart și reluarea rutei interne Sibiu – București, începând cu 15 iulie 2018.

În iunie 2018, Wizz Air aniversează 2 ani de la deschiderea bazei de operare din Sibiu, prin alocarea celei de-a doua aeronave Airbus A320 și prin lansarea a 5 rute noi spre Basel (din 21 iunie 2018), Copenhaga, Frankfurt Hahn, Paris Beauvais (din 22 iunie 2018) și Tel Aviv (începând cu data de 14 iulie 2018).

În iulie 2018, se lansează programul Reader on Board! | Cititor la bord! derulat în parteneriat cu Biblioteca Județeană Astra Sibiu, primul serviciu gratuit de bibliotecă publică prezent într-un aeroport din România.

În august 2018, se înregistrează un trafic record de pasageri la Aeroportul Internațional Sibiu, cu peste 85.000 de pasageri îmbarcați-debarcați într-o lună calendaristică.

În anul 2018 se depășește pentru prima dată pragul de 700.000 de pasageri înregistrați în trafic la Aeroportul Internațional Sibiu într-un an calendaristic.

2017

În luna decembrie 2017, s-a depășit pentru prima dată pragul de 500.000 de pasageri înregistrați la Aeroportul Internațional Sibiu într-un an calendaristic.

În 27 noiembrie 2017, operatorul aerian Wizz Air anunță extinderea operațiunilor de la Aeroportul Internațional Sibiu și adăugarea celei de-a doua aeronave Airbus A320 la baza din Sibiu, începând cu iunie 2018. Împreună cu cele cinci noi curse spre Basel, Bruxelles Charleroi, Copenhaga, Frankfurt Hahn și Paris Beauvais, precum și cu frecvențele adiționale pe patru rute deja operate, operatorul aerian va efectua începând cu luna iunie 2018 un total de 21 de zboruri.

În 3 septembrie 2017, operatorul aerian Lufthansa a sărbătorit 10 ani de operațiuni la Aeroportul Internațional Sibiu, pe ruta Sibiu – München.

2016

În data de 19 august, compania Wizz Air își bazează prima aeronavă Airbus A320 la Sibiu și deschide cea de-a șaptea bază de operare în România. Wizz Air adaugă astfel patru noi destinații, respectiv Madrid, Memmingen, Milano și Nürnberg, rutelor Londra și Dortmund, deja operate de pe Aeroportul Internațional Sibiu. Noua bază de operare reprezintă o investiție notabilă, de aproximativ 100 milioane €, inclusiv echipaj pentru noua aeronavă, format din 36 persoane. Noua bază de operare contribuie indirect la dezvoltarea economiei locale, prin oferta de joburi asociate domeniului de transporturi și turismului. În România, operațiunile companiei Wizz Air din acest an asigură peste 3.300 de locuri de muncă în domenii conexe.

2014

Aeroportul Internațional Sibiu își securizează prezența operatorului low-cost Wizz Air prin cele două rute confirmate a fi operate din acest an: Londra Luton și Dortmund.

Ruta Londra Luton este lansată inițial cu două frecvențe de zbor pe săptămână, iar la doar două luni după anunțul oficial de lansare a rutei, este introdusă cea de-a treia frecvență în programul de zbor al companiei.

2013

Sunt demarate procedurile pentru selectarea operatorilor care vor îndeplini serviciul de interes economic general.

Aeroportul Internațional Sibiu celebrează cea de-a 70-a aniversare.

2012

Aeroportul Internațional Sibiu lansează primul număr al revistei proprii, pe care o puteți accesa aici.

2010

Este modernizată parcarea de 300 de locuri a aeroportului.

În luna septembrie, Aeroportul Sibiu primește statutul de aeroport internațional, fiind al treilea aeroport din România care s-a bucurat de acest statut, în urma îndeplinirii condițiilor prevăzute de noua legislație internațională în domeniu.

Este implementat Sistemul integrat de management al calității, mediului sănătății și securității în muncă, certificate ISO 9001, 14001 și 18001.

2009

Activitatea aeroportului crește cu 34% față de anul 2008 și cu 97,5% față de anul 2007.

2008

Sunt finalizate în mare parte lucrările de dezvoltare și modernizare (tur virtual).

2007

Încep lucrările de dezvoltare și modernizare a aeroportului.

2004

Începe să se contureze tot mai clar necesitatea modernizării, dat fiind că pista de decolare-aterizare betonată, de 2000 m lungime și 45 m lățime, precum și platforma de 300 m lungime și 70 m lățime, cu 5 locuri de parcare, permit numai operarea cu avioane de capacitate mică.

1997

Începând cu luna august, Aeroportul Sibiu este reorganizat ca Regie Autonomă cu specific deosebit, sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu.

1992

Aeroportul este deschis traficului internațional de pasageri, primele destinații fiind Stuttgart și München.

1975

Devin operaționale clădirea Radar, împreuna cu instalațiile aferente.

1970

Se construiește pista betonată care are 2000 m lungime și 30 m lățime, cu acostamente de 7,5 m și capacitate portantă de 17 tone. De asemenea, se dă în exploatare balizajul pistei și dispozitivul luminos de apropiere, făcând posibilă exploatarea aeroportului și pe timp de noapte.

1959

Se dă în exploatare clădirea aerogării, compusă din parter, etaj, turn de control, sală de așteptare (cu o capacitate de operare de 50 pasageri pe flux de îmbarcare-debarcare) și o magazie de mărfuri.

1944

Se introduc cursele civile interne către București, Brașov, Deva, Oradea și Târgu-Mureș.

1943

Inaugurarea Aeroportului Sibiu pe locația actuală.

Activitatea de zbor se desfășura pe o suprafață de 174 ha, pe un teren înierbat situat la vest de hotarul comunei Turnișor.

Primele aeronave, de tip Lockheed, aparținând companiei Lares, efectuau zboruri pe rutele București – Sibiu – Arad și București – Sibiu – Oradea.