Viena, ca destinaţie turistică, se bucură de o reputaţie de invidiat pentru multitudinea de oferte artistice şi culturale, importantele obiective turistice istorice, dar şi ospitalitatea sa tradiţională, pe care vizitatorii o găsesc fermecătoare, simpatică şi cultivată. Viena: un oraş ce merită experimentat! De îndată ce treci pragul Vienei, atmosfera de poveste pune stăpânire pe tine, are loc o descătuşare a emoţiilor intense şi o introducere în lumea prinţeselor şi a palatelor de a căror opulenţă eşti orbit de îndată.
Odată ajuns pe meleagurile Austriei, prima impresie este aceea că te afli în culisele unei piese de teatru, ce este pe cale de a se derula chiar în faţa ochilor tăi. Portretul acesteia a fost creionat cu zeci de ani în urmă, pe când stilul gotic avea să se împletească cu cel inovativ, în vederea formării unei imagini contrastante a Vienei. Palatele caracterizate de opulenţa stilului arhitectural, decorate cu basoreliefuri şi sculpturi din bronz care predomină în centrul oraşului, îl transformă într-o bijuterie atent lucrată.
Oraşul se bucură de o bogată moştenire culturală predominant muzicală a unor mari compozitori, precum Strauss, Brahms, Beethoven, Schubert, Haydn şi Mozart, ce au trăit şi au concertat aici. În zilele noastre, Orchestra Filarmonică din Viena şi Opera de Stat menţin tradiţia oraşului vie, susţinând mai multe concerte de muzică clasică decât în oricare alt oraş din lume.
Bulevardul central al Vienei străpunge inima oraşului, fiind aparte faţă de celelalte artere datorită faptului că înconjoară metropola şi se întâlneşte cu canalul Dunării; este bulevardul care adăpostește cele mai multe obiective turistice, dar şi muzee „în oglindă”.
Printre principalele atracţii ale metropolei se numără:
Palatul Schönbrunn este situat în vestul oraşului Viena și a fost utilizat ca reşedinţă de vară a familiei regale. Interiorul este decorat în stil rococo, iar printre încăperile deschise vizitării se numără: galeriile, cabinetul chinezesc, camera lui Napoleon Bonaparte (încăperea în care a locuit împăratul francez având o valoare inestimabilă), salonul albastru, sala de ceremonii, sala oglinzilor (în care la vârsta de 6-7 ani a „concertat” Mozart).
Palatul Hofburg se prezintă sub forma unui complex deţinător al mai multor muzee, printre care şi unul dedicat prinţesei Elisabeta (Sissi), Biblioteca Naţională, Galerii de Artă.
Bună dimineaţa! – Guten Morgen!
Bună seara! – Guten Abend!
Noapte bună! – Gute Nacht!
La revedere! – Auf Wiedersehen!
Vă rog! – Bitte!
Mulţumesc! – Danke!
Cât costă? – Wie viel kosten?